Pajatsoa ei valitettavasti voi pelata netissä. Netistä löytyy kuitenkin lähes täsmälleen Pajatsoa muistuttava peli: Soccer Shot.

Soccer Shotissa ammutaan ruudun yläreunasta kuulia ja onnistuu sihtaamaan ne voittoaukkoihin, voittaa rahaa. Koko kuvio selviää parhaiten kuvasta.

eräänlainen netti-pajatso
Näin Soccer Shotia pelataan:
Ruudun yläreunassa heiluu tähtäyslaite, josta ammutaan jalkapalloja areenalle.
Jos onnistut ampumaan pallon maaliin, voitat 5, 10 tai 15 euroa.

Soccer Shotia pelataan suomenkielisessä Come On -sivustossa.
Pelaa Soccer Shotia »

Kaiken takana on Pachinko

Se, että Soccer Shot ja Pajatso muistuttavat toisiaan, ei ole sattumaa. Molemmilla peleillä on sama esi-isä: Pachinko-pelikone.

Pachinko on japanilainen kuulapeli, jossa ruudun yläreunasta pudotetaan kuulia eräänlaiselle esteradalle, jossa kuulat voivat joko hujahtaa voittoreikään tai kadota pelin syövereihin ilman voittoa. Peli on Japanissa hulvattoman suosittua ja jokaisessa kaupungissa on satoja tai tuhansia Pachinko-halleja, joissa peliä pelataan oikealla rahalla huolimatta siitä, että Japanin lain mukaan peliautomaatteja ei oikean rahan voitoilla saisi pelata.

Pajatso on sama peli kuin japanilainen Pachinko yhdellä uudella idealla: kuulan pudottamisen sijaan kolikko ammutaan peliin kaikille tutulla, ovelalla systeemillä. Tämä on todellinen suomalainen innovaatio, alunperin Suomessakin Pajatso-pelikoneessa pudoteltiin kuulia, kunnes joku keksi vaihtaa sen kolikoiden ampumiseen.

Pachinkoa ja Pajatsoa yhdistää se, että tarkat pelaajat voivat parannella voittomahdollisuuksiaan pelialuetta tarkasti tutkimalla. Pajatsossa voittoaukkojen lähellä olevat metallinystyrät (“nastat”) voidaan asettaa useaan eri asentoon. Nystyröiden asennosta riippuen Pajatsossa voittaminen voi olla helppoa tai liki mahdotonta.

Pachinkossa, Pajatsossa ja Soccer Shot -“netti-pajatsossa” on kaikissa käytössä sama kikka, joka vähentää taidon merkitystä pelaamisessa. Voittoaukkojen reunojen “kimmoisuutta” voidaan muuttaa. Pajatsossa kimmoisuutta säätelee pelaajille näkymättömät jouset, netissä tietokone.

Kaikesta huolimatta sekä Pajatso että Soccer Shot netti-pajatso ovat taitopelejä: tarkasti sihtaamalla tulos on aivan eri kuin satunnaisesti roiskimalla.